Trening i hærkamp

Kampsystemet som nå kalles ‘Hærkamp’ ble først utviklet i England for ca 30 år siden for å trene deltakere til store re-enactmentslag. I Skandinavia har noen grupper kommet sammen og laget en felles regelsett. Våpnene som brukes er kopier av våpen fra vikingtid eller middelalder, men uten en skarp egg. I utgangspunktet er kampsystemet svært forenklet; basisen i systemet er 5 typer angrep (4 hugg og et støt), med 5 tilsvarende blokker. Men det har opp gjennom årene utviklet seg en rekke mer sofistikerte angrepsteknikker og en forståelse for taktikk som gjør hærkamp til en fullverdig kampsport.

Vikverir er pr idag den eneste foreningen i Buskerud som gir opplæring i hærkamp.

Teknikker
Når det gjelder angrepsteknikker og prinsipper om bevegelse, avstand, etc - så formidles dette kun muntlig fra trener til elev, på samme måte som for tusen år siden. Svært lite er dokumentert skriftlig. Mye er basert på utøvernes egen erfaring opp gjennom årene, og litt har man naturligvis lånt fra andre kampformer. Stadig flere europeiske fektemanualer fra middelalderen har blitt tilgjengelige i de siste årene, og mange fektegrupper tar gradvis inn deler av dette materialet i sitt eget treningsopplegg. Vi mener selv vi har utviklet et innføringskurs som fungerer bra pedagogisk og gir elevene en god grunnforståelse av systemet.

Treffområder
Hugg og støt skal skje med redusert kraft, og bare mot bestemte områder på kroppen. Hele overkroppen, og underkroppen ned til knærne er tillatte treffområder. Forbudte områder er hodet, hender, albuer og knær. Det brukes beskyttelsesutstyr, og utøverne blir trent til å treffe uhyre presist med sine slag. Likevel kan det som i alle idretter oppstå skader, men skadeprosenten er lav.

Våpen
Selv om de fleste finner et favorittvåpen, får man muligheten til å prøve ut en rekke av middelalderens våpentyper. Enhåndssverd og skjold er det vanligste, og også det man starter treningen med. Ellers brukes det kort og lang øks, spyd og andre stakevåpen, og kniv eller dolk. Langsverd er kun sjelden i bruk, og de senere sverdtyper som kårde, florett, etc brukes ikke i det hele tatt.

Duellkamp og linjekamp
Hærkamptrening er variert. Man trener både innendørs og utendørs i terreng, mann mot mann eller i slagformasjoner. Utøvere må jobbe både med sine enkeltprestasjoner, og de må lære seg å fungere som lagspillere når man kjemper flere sammen. Strategi og taktikk i slag er et viktig element i treningen.

Treningen
Vi har trening i Drammen hver mandag og en vanlig treningsøkt starter med kalibrering og oppvarming. Deretter kan det være teknikkøvelser avhengig av tema, mens hoveddelen av trening består i kamptrening. Så lenge været tillater det, trener vi utendørs.